Címlap » Blog » Tropicarium - Fényképezés kompakttal?

Tropicarium - Fényképezés kompakttal?

Kislányommal hétvégén elmentünk a Tropicariumba, hogy megnézzük a cápákat. Már voltunk korábban is, így tudtam, hogy a helyszínen nem egyszerű dolog kompakttal képet készíteni. Ez a tény sem tántorított el minket, megragadtuk fényképezőinket és exponáltunk.

Nem titok, hogy tükrös géppel és egy fényerős objektívvel mostoha körülmények között is könnyebb technikailag jó képeket készíteni, de mi a helyzet, ha valakinek csak egy kompakt fényképezője van?

Amennyiben olyan helyen kívánunk fényképezni, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő fény, nem használhatunk állványt, és vakut, úgy gondolom, hogy elfogadható (Ez természetesen saját szubjektív véleményem.) képet készíteni csak „csúcskompakttal” van esély. Persze az ilyen helyeken sokan próbálnak meg fotózni még telefonnal is, de ha egy kicsit jobb képre vágyunk érdemes olyan gépet választani, ami magasabb érzékenység mellett, lehetőleg kevés zajjal rendelkezzen, és minél tágabb rekeszt tudjunk rajta használni. (Az érzékelők méretébe, tipusába most szándékosan nem akarok belemélyedni.)

Feladatunkat nehezíti, hogy a különböző állatok, helyszínek más fénnyel vannak megvilágítva, így a fehéregyensúlyt beállítani kész „művészet”. Ha nem riadunk vissza az utómunkától, akkor jó ha tud tömörítetlen formátumot rögzíteni gépünk, mert ezt a problémát egy kicsit könnyebb megoldani. Ellenkező esetben minden kép elkészítése előtt kellene ezt a beállítást megtenni.

Nem mondom, hogy ha ilyen fényképezőnk van, akkor olyan szép képeket készíthetünk, mint egy profi géppel. Sok kompromisszum árán, és egy kis utómunkálatot követően egy családi albumba már szerintem az elkészült fotók betehetőek.

Nekem mit sikerült varázsolni ilyen körülmények között egy 2006-ban kiadott kompakttal? Íme. (A gyorsabb áttekinthetőség érdekében a képrekattintva elkerülhető a sok oldalgörgetés.)

kígyó1

A kígyókkal szerencsénk volt. Mozdulatlanul feküdtek, hogy mindenki tudjon róluk képet készíteni,

kigyo2

Vagy éppen egy faágra tekeredve figyelték a látogatókat.

krokodil

„Napozó” aligátor.

gyík1

Orrszarvú leguán

orchidea

A sok orchidea közül erre esett a választásunk, hogy lefényképezzük.

varánusz

Ha még nem lenne elég a hüllőkből, íme egy varánusz.

agáma

 Kíváncsi tüskés agáma.

akvárium1

 Tűzhal

akvárium2

 Színpompás korallok.

akvárium3

Bohóchalak

Mint említettem csodát nem vártam. 1:1 méretben jelentős zajmennyiség látható a képeken, de az utómunkálatot követően, 10x15 cm-es papírra előhívva már sokkal élvezhetőbbek.

 

Megjelenés: 2013. február 27. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Képes krónika, Lencsevégre való

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem