Címlap » Blog » Teszteld a szemed: X-Rite Online Color Challenge

Teszteld a szemed: X-Rite Online Color Challenge

"Tény: Minden 255. nőnél és minden 12. férfinál fennáll a színlátás valamilyen mértékű hiányossága." olvasható az X-Rite weboldalán, ahol mindjárt online tesztelhetjük is ezirányú adottságainkat. 

Itt kellene rendet vágni

Ez már valamivel jobban fest

Összevetés a többiek adataival

Hű, de büszke vagyok

A többek között színmenedzsmenttel és kalibrációs eszközök gyártásával foglakozó cég weboldalán jópofa online alkalmazást próbálhatunk ki, amellyel percek alatt egyszerűen kideríthetjük, hogy vajon színesebb-e a világ mint amilyennek látjuk. Az ide kattintva elérhető "színlátás IQ teszt" lényege, hogy a képernyőn négy sorban megjelenő színes négyzeteket árnyalat szerint sorba rendezzük a sorvégeken található fix négyzetek között úgy, hogy azok folyamatos színátmenetet képezzenek. Amikor (úgy gondoljuk, hogy) elkészültünk és a kis négyzeteket tökéletesen sorba rendeztük, kérhetjük a feladat végrehajtásának értékelését, sőt néhány adat megadása után a nemünknek és életkorunknak megfelelő többi tesztalany eredményeivel is összevethetjük saját képességeinket. Az alacsonyabb elért pontszám jelent jobb eredményt, míg a tökéletes sorrendet az alkalmazás egy dicsőséges nullával jutalmazza.

Hát elmondanám, hogy a feladat tökéletes színlátással sem annyira könnyű, sőt a teljesítményünket egy csomó körülmény, mint például akár a fáradtság is befolyásolhatja. Természetesen ahhoz, hogy képességeinkről pontos eredményt kapjunk, melegen ajánlott egy színkalibrált monitoron végezni a kísérletet. Nálam Internet Explorer 9 alatt a kényelmes kezeléshez a kompatibilitási nézetet is be kellett kapcsolni, mert anélkül sajnos minden sorból egy négyzet az adott sor alá csúszott ami eléggé összezavarta a sorbarendezés folyamatát, más böngésző alatt ezt a jelenséget nem tapasztaltam.

Bár lassan esedékes lesz a monitorom újra kalibrálása (Dell U2311H) azért megpróbálkoztam a teszttel és legnagyobb megelégedésemre először 6 pontos, majd másodszorra 0 pontos azaz tökéletes eredményt mondhattam magaménak. Tulajdonképpen az első két sor egyáltalán nem jelentett gondot (még), azonban a második két sor árnyalatait sokkal nehezebben tettem helyre, az első teszt hibás eredményei is abban a színtartományban voltak.

Tegyetek egy próbát Ti is, amellett, hogy hasznos még szórakoztató is (persze inkább csak igen rövid távon)!

 

Megjelenés: 2012. október 29. 15:00 | Szerző: GYGabor

Kategória: Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem