Címlap » Blog » Tervezzünk előre: The Photographer's Ephemeris

Tervezzünk előre: The Photographer's Ephemeris

Szabadtéri fotózás tervezéséhez roppant hasznos és nem utolsó sorban ingyenes segédprogramra bukkantam a neten nemrégiben. A The Photographer's Ephemeris nevű program főként a tervezett fotózás helyszínén és időpontjában aktuális fény- és domborzati viszonyok meghatározásában segít.

Szép tájképek készítéséhez nem árt ha nem akkor próbálkozunk mikor időnk engedi, hanem akkor mikor erre a legideálisabbak a fényviszonyok és a körülmények. Sajnos egy ilyen kocafotósnak mint én ezt nem olyan egyszerű kivitelezni, de a The Photographer's Ephemeris program használatával legalább megtudom mikor kellett volna. Alapból információt nyújt a Nap és a Hold keltének és nyugtának pontos időpontjáról valamint a holdfázisokról. Persze ezeket az adatokat rengeteg forrásból könnyen beszerezhetjük, azonban ezzel a programmal tetszőleges időpontban modellezhetjük szabadon megválasztott földrajzi helyen e két égitest pontos helyzetét az égbolton, vagy éppen a látóhatáron. Sőt, az The Photographer's Ephemerisáltalunk kiválasztott ponthoz képest megtudhatjuk bármely más földrajzi pont magasságát is, így a kívánt látvány eléréséhez nem csak az alkalmas napszak de a legjobb helyszín kiválasztásában is segít. A program legnagyobb előnye talán az, hogy a fenti információkat nem kell innen-onnan összebogarásznunk, hiszen minden lényeges adatot egy helyen megtalálunk, ráadásul jól átláthatóan és szerintem inspiráló módon a Google Maps alkalmazás térképeire vetítve, felturbózva rengeteg apró kiegészítő funkcióval.

A program használata ingyenes, futtatásához Adobe AIR szükséges, Mac OS X, Linux és Windows rendszer alatt is használható. Minden szükséges fájl letölthető a készítő webhelyéről ahol a program telepítéséről konfigurálásáról és használatáról is részletes tutorialok találhatók, vizuálisabb beállítottságú felhasználók még mintegy negyed órányi "How to use" videónak is örülhetnek.

A link: The Photographer's Ephemeris

 

Megjelenés: 2012. április 08. 23:41 | Szerző: GYGabor

Kategória: Pár mondatban, Szoftverek, képfeldolgozás

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem