Címlap » Blog » Számháború avagy mit nyújtanak a mai kompakt gépek?

Számháború avagy mit nyújtanak a mai kompakt gépek?

Sokszor nézegetem a boltok kínálatát és ábrándozok arról, hogy milyen DSLR gépet vásárolnék, ha megtehetném. Mint kompakt tulajdonos az álmodozás mellet, természetesen a kompakt kategória (bridge, ultrazoom ki hogy hívja őket) legújabb modelljeit is szemügyre szoktam venni, és a specifikációkat olvasva úgy érzem, hogy ezen kategória gépei látszólagosan fejlődést mutatnak, azonban egy, két területen visszalépést jelentenek a régebbi modellekhez képest.

Talán egy kicsit erősnek tűnik ez a kijelentés, de laikusként a leírásokban szereplő adatok szemet szúrtak. Nyilván a hozzá nem értésemből fakad az értetlenségem, de a számok tükrében mi másra is gondolhatnék, mint, hogy a gyártók a nagyobb piaci haszon érdekében, mindenféle megapixel, és ISO háborúba kezdtek, miközben megfeledkeztek a kispénzű (Itt értem azokat, akik nem engedhetik meg maguknak egy DSLR, vagy egy SLT gép vásárlását.) emberekről, akik szeretnének komolyabb képeket csinálni. Természetesen ez alatt nem piacra szánt alkotásokat értek, hiszen arra valóban komolyabb fényképező kell.

A mai kínálatból (2011.07.05.) több gyártó gépeit szemügyre véve jutottam a fent említett kijelentésemhez. A megvizsgált gépek árfekvése úgy 38.000 – 120.000 forint között mozog, így úgy gondolom, hogy ha ma valaki jobb kompaktot szeretne, ebben az árfekvésben kezdene keresgélni. Ahogy mondják, kutatásom nem reprezentatív felmérés. Álljon itt egy kis lista melyek is voltak ezek a fényképezők, miket szúrópróba szerűen megnéztem.

Canon PowerShot SX130 IS, Canon PowerShot SX30 IS, Fujifilm FinePix S1600, Fujifilm FinePix S2950, Fujifilm FinePix HS20EXR, Kodak EasyShare Z981, Olympus SP-610 UZ, Nikon COOLPIX L120, Panasonic Lumix DMC-FZ100, Sony Cyber-shot DSC-HX100V

Csapjunk is bele a dolgokba.

A fényképezők mindegyike rendelkezik valamilyen stabilizátorral, van videó rögzítési lehetőség, nagyjából 100 - 1600 ISO érték állítható be rajtuk, bár ez típusonként azért eltérő. 64 ISO és 12800 –as ISO érték is található. Ezen a fronton túl nagy változás nem történt, mint már megszoktuk egyre nagyobb érzékenységgel bíró gépek kerülnek a boltokba. Személy szerint nem zavar, csak feleslegesnek érzem. Az ISO érték növelésével zajosabb képet kapunk, és ez bizony tény. Érzésem szerint a magasabb ISO-t a vásárlók nagy többsége tudatosan nem is használja, aki meg csak automata módban kattogtat, hát annak meg mindegy.

Majdnem mindegyik típus 3”-os kijelzővel rendelkezik, amit a régebbi 2,5”-os, 2,7”-os kijelzőkhöz képest pozitív változásnak érzek. A megtekintett fényképezők SD, SDHC memória kártya befogadására képesek.

Zársebesség tekintetében még nem rossz a helyzet, tekintve, hogy szinte az összes gép 1/2000 – től indul és átlagban 15,30 másodperces véggel rendelkezik, valamint az is üdvözítő, hogy minden gép rendelkezik expozíciókompenzációval.

Eddig a pontig még nem is lenne semmi problémám a mostanában kapható gépekkel, azonban tovább böngészve az adatokat, hobbifotós szemmel a következő dolgok nem tetszenek.

A gépekről elmondható, hogy típusoktól függően 12,8 – 16,4 megapixeles (tök feleslegesen), 1/ 2,3” –os érzékelővel lettek ellátva. Még annak idején, emlékszem mekkora zúgolódás kísérte a Panasonic DMC-FZ50 –et, hogy 10 megapixelt gyömöszölt egy 1/ 1,8” -os érzékelő lapkára (ami ugye nagyobb, mint a fenti gépeké), és hogy ez majd milyen képzajt fog eredményezni. Ha már hadakoznak a pixelek számával, jó lenne szerintem, ha legalább az 1/ 1,8” –os érzékelőkkel szerelnék össze a gépeket. Valamint szívesen látnám, bár tudom, hogy ez az árak növekedését okozná, ha CCD érzékelőket lecserélnék CMOS –ra, ami a szakma szerint is, szebb képeket eredményezne. Erre egyébként már találtam példát a fenti csoportból és reménykedem, hogy lassan ezt a példát fogják követni a jövőben megjelenő típusok.

Zoom tartományuk 15x –től 30x –ig terjed, ha ehhez hozzá veszem a tele álláshoz tartozó kezdő rekeszértékeket, akkor be kell látni, hogy fényerő tekintetében nem túl erős objektíveket kaptak a gépek. Nem felejtettem el, hogy most kompaktokról van szó, de szinte mindegyik gép f/2,8 - f/5,2 illetve F/3,1 - F/5,6 közötti rekeszérték tartománnyal bír. Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy ez esetben, talán nagyobb objektíveket kellene használni. Bár ez talán ellentétes a legyen kicsi, könnyű felfogással, de valamit valamiért. Én nagyon örültem anno, hogy f/2,8 - f/3,7 rekesz mellett 12x zoommal ellátott gép is volt a boltok polcain. Sok helyen olvasni lehet: „menjünk közelebb a témához”, ezért számomra nem indokolja semmi a zoom tartomány emelését ilyen rekesztartomány mellett, de gondolom a piacon ez is egy jó marketingfogás.

Szeretnék jó képeket készíteni (Tudom, ez nem igazán szokott összejönni.) , és ehhez számomra vannak nélkülözhetetlen dolgok, funkciók, amit szeretnék egy fényképezőben megtalálni. „Extra” igényeimnek megfelelően tovább vizsgálgatva a specifikációkat a következőkre bukkantam.

A fent említett tíz gép közül, mindössze három rendelkezett külső vaku csatlakozási lehetőséggel, és mindössze kettőnek volt szűrőmenete. Négy gépre egyáltalán nincs lehetőség, még adaptertubussal sem, szűrőt felhelyezni. Tömörítetlen formátumban mindössze két gép tud rögzíteni.

Szóval pénz hiányában hobbi célra (értem ez alatt a családi képek készítésén túl, az esetleges természet, makró, stb. fotókat) nehezen tudnék számomra megfelelő gépet választani. Ha valami oknál fogva a saját technikám felmondaná a szolgálatot és kompakt fényképezőt vennék, egy gép lenne, amit a fentiek közül esetleg megvásárolnék (Hogy melyiket, azt a kedves olvasó fantáziájára bízom.), abban az esetben, ha nem tudnék a sajátomnak megfelelőt használtan szerezni. Ellenkező esetben gondolkodás nélkül választanám a használtat.

 

Megjelenés: 2011. július 05. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem