Címlap » Blog » Sétám helyszíne: Tétényi fennsík

Sétám helyszíne: Tétényi fennsík

A sok családi elfoglaltság közepette, nem nagyon nyílt alkalmam az utóbbi időben, hogy kedvencemmel (DMC-FZ50) kettesben egy kicsit kiruccanjak. Elhatároztam, hogy végre szakítok egy kis időt magamra, és felsétálok a fennsíkra. A választás kézenfekvő számomra, hiszen rég jártam már fent, és kocsival kb. tíz perc alatt megközelíthető itthonról.

Információs táblaA reggel nem kecsegtetett nagy reményekkel, amint megláttam, hogy szemerkélő esőre ébredtünk. Két választási lehetőség merült fel bennem, vagy feladom tervem, vagy kockáztatok egy elázást, és nekiindulok. A második eshetőséget választva, összepakoltam amire úgy gondoltam szükségem lehet, mint később kiderült az esőkabát, és a műanyag zsák fölöslegesnek bizonyult, és némi élelmiszer utánpótlást követően, útnak indultam. Csak egy egyszerű sétát terveztem, így állványt nem vittem magammal.

A Tétényi-fennsík a Budai-hegység déli előterében helyezkedik el, melyet északról a Budaörsi-medence, keleten és délen a Duna-völgye határol. Nyugaton a Szidónia-völgy választ el az Érd-Sóskúti-fenn-síktól. A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése 1999 nyarán természetvédelmi területté nyilvánította a fennsík területének egy 111 hektáros kiterjedésű részét. A védett területen kialakított 3km hosszú tanösvény található, mely 1,5-2 óra séta alatt bejárható. A fekete gyíkkal jelölt úton nyolc állomáshely, és tíz ismertető tábla kívánja megismertetni a terület élettelen és élő természeti értékeit. A fennsík első látásra valami, kopár, tövises cserjékkel tűzdelt kietlen pusztaság, de egy kis időt eltöltve, felfedezhetjük, hogy a védett növények mellett, sok apró állat is él itt. Főleg rovarok, és gyíkok, de látható itt többek között tövisszúró gébics, rézsikló, vörös vércse is.

Fennsík

Mire felértem, már oszladozni kezdtek a felhők, és melegedni kezdett, az amúgy sem hűvös idő. Már régóta látogatom a helyet, így ezúttal sem a tanösvényt választottam, inkább a mások által kijárt ösvényeken haladtam. A séta közben egyre erősödő napsütés, nem csak azt eredményezte, hogy egyre vizesebbé vált hátamon a póló, hanem inspirált arra, hogy állvány hiányában megpróbálkozzam néhány makró kép készítésével. Bár vittem árnyékolót magammal, mégis kivitelezhetetlennek bizonyult, hogy a gép rögzítését, és az árnyékolót egy időben kezelni tudjam, így le kellett mondanom a használatáról. Úgy ítéltem meg a dolgot, hogy már tényleg ideje lenne legalább egy babzsákot készíteni ilyen esetekre. Végül azért ellőttem pár „kockát” annak reményében, hogy valami értékelhető képet sikerül készítenem.

Sajnos sokáig nem maradhattam délutáni teendőim miatt, így bár a szoborpark közvetlen itt helyezkedik el, most úgy gondoltam nem térek be.

Fehér kisvirág Lila virág

A tanösvény megközelíthetősége:

  • 50-es autóbusszal a Balatoni úti végállomásáig, onnan gyalog.
  • 87-es autóbusszal a Kosztolányi Dezső térről a kamara-erdei megállóig, onnan gyalog a Kamaraerdő mentén a víztorony irányába.
  • Volán busszal: a Szoborparkig.
  • Autóval: A 7-es (Balatoni) úton a Szoborparkig.

GPS: É47.426157, K18.996001

 

Megjelenés: 2011. szeptember 11. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Fotós túrák, kalandok

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem