Címlap » Blog » plusz 765 gramm a hátizsákban

plusz 765 gramm a hátizsákban

Hobbifotósok prérikutya törvénye című írásban, számoltam be arról, hogy fényképezőgépet váltottam. Most egy újabb hiányt sikerült pótolni. Ez nem más mint egy telezoom objektív.

Mikor lecseréltem az FZ50-esem abban biztos voltam, hogy egy időre le kell mondanom a már megszokott gyújtótávolság tartományomról, de azt is tudtam, hogy idővel újra a „megszokott” távolságokat fogom használni. Így gép vásárláskor a 18-105mm tartományt választottam az általánosabb helyzetekhez igazodva.

Az idő előrehaladtával és a vásárlási lehetőség eljövetelében bízva folyamatosan kerestem azt az objektívet, mellyel a későbbiekben kiegészítve a 18-105-öst „visszanyerhetem” a váltás miatt „elveszített” tele tartományomat.

A keresgélés során három terméket is találtam, melyek lefedik az általam kívánt tartomány, és egy számomra elfogadható képminőségnek is eleget tesznek, és amit még elsősorban nem profiknak szánnak (Értem ezalatt a magasabb fényerejű pl. f2,8 objektíveket ).

  1. Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VRMelyik legyen?
  2. Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6 G DX VR
  3. Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD

Az első objektívet a „Mit akarok kezdeni a képekkel?” és a fényképezési szokásaimhoz túl költségesnek találtam, így hamar ki is zártam a „versenyből”.

Mivel a két másik objektívnek az árfekvése hasonló, ezért ezekről számos tesztet, fórumot végigolvasva, tesztfotókat nézegetve lassan érlelődött bennem a gondolat, hogy a tamront válasszam.

A vásárlást nem szerettem volna vaktában megejteni, ezért igyekeztem olyan üzletet keresni, ahol mindkét objektív volt raktáron, és ahol ki is próbálhattam azokat.

Az első benyomások. A nikon objektív könnyebb, kisebb, a stabilizátora halkabb. A tamron kép stabilizátora picit hangosabbnak, de hatásosabbnak tűnt, zoom gyűrűjét egy kissé szorosabbnak találtam. A belső élességállításnak köszönhetően a frontlencséje nem forog (polárszűrő használata esetén ez előnyösebb), ellentétben a nikonnal. Több rekeszbeállítás mellett, különböző gyújtótávolságokon is készítettem pár képet. A képek összehasonlítása megerősített abban, hogy a nehezebb súlya, és a kicsit hangosabb, szorosabb zoom gyűrű ellenére (majd talán bejáratódik) is a tamront válasszam. (Nem mellékes az a tény sem, hogy a Tamron 5 év garanciát vállal.)

A hiányzó tele tartományt immár a Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USD objektív tölti be.

Tamron SP 70-300 mm F4-5.6 Di VC USDPár technikai adat a teljesség igénye nélkül.

Felépítés: 17 lencsetag/12 csoport
Szűrő méret: 62 mm
Rekesz tartomány: 4-5.6 - 32-45
Minimum fókusz távolság: 1,5 m
Nagyítás: 1:4
Látószög: 34° - 8°
Hossz: 143 mm
Átmérő: 82 mm
Súly: 765 g

Bízom benne, hogy sikerül pár szép képet készítenem majd ezen objektívvel.

 

Megjelenés: 2014. május 28. 10:20 | Szerző: Csoki

Kategória: Fotós kellékek, kiegészítők, Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem