Címlap » Blog » Panasonic a képminőséget választotta?

Panasonic a képminőséget választotta?

Még július elején, „hirtelen felindulásból” elkövetett írásomban(itt követtem el) elmélkedtem azon, hogy meddig tarthat a megapixel háború, illetve, hogy ha már a számokkal hadakoznak a gyártók, akkor legalább miért nem szerelnek nagyobb érzékelőket a gépeikbe. Miért is nem foglalkoznak azzal, hogy a tudatos vásárlói rétegnek igenis számít, hogy milyen képminőséget érhet el a pénzéért? Talán megértő fülekre talált eme kívánság a Panasonic mérnökeinél.

Mint korábban említettem időről időre átfutom a piacon kínált fényképező gépek választékát, annak ellenére, hogy nem tervezek mostanában beruházni új gépbe. Július végén figyeltem fel a Panasonic DMC-FZ48 megjelenésénél egy dologra, nevezetesen, hogy az elődjéhez képest, már amennyiben az FZ45-höz hasonlítjuk, az 1 / 2.33”-os 14,5 megapixeles érzékelőt lecserélték egy ugyan ekkora, de csak 12,5 megapixeles lapkára. Egy kicsit meglepődtem ugyan, de gondoltam így próbálják meg alacsonyan tartani az árat, hogy az új termék az előd helyére léphessen.

Mint a mesékben teltek, múltak a napok. A nappalt éj követett, az éjszakákat felváltották a nappalok. Munka, pihenés felváltva, ahogy ez már csak lenni szokott. Már úgy látszott semmi nem zökkenthet ki ebből a monoton ciklusból, mígnem egy szép nap meg láttam a Panasonic DMC-FZ150 adatlapját.

Összehasonlító táblázatVad kutatásra inspirált ugyanis egy adat, mégpedig az érzékelőn elhelyezett pixelek száma. Emlékeimben úgy derengett, hogy a FZ100 15 megapixellel volt felvértezve, és most azt látom, hogy 12,5 megapixel? Kutatni persze nem kellett soká, hogy a memóriám „nagyszerűségét” igazolhassam. Valóban 15,1 megapixeles volt az FZ100.

Ekkor felrémlett a fent említett FZ-48 esete. Amerikai filmeket megszégyenítő módon állt össze bennem egy összeesküvés elmélet. A Panasonic úgy akar nagyobb piaci részesedéshez jutni, hogy visszatér a kevesebb pixelszámmal ellátott érzékelőhöz, hogy így jobb képminőséget tudjon biztosítani a vásárlóknak. Gyorsan megnéztem más gyártók legfrissebb fényképezőgépeit, de vagy elkerülte a figyelmem (Ez nem lenne meglepő.), vagy valóban nincs ilyen tendencia náluk.

Nehéz lenne megjósolni, hogy ezt követni fogják e más gyártók is, vagy, hogy tartós elképzelés a Panasonicnál, vagy esetleg olyan mellékvágány, mint az egykori fókuszgyűrű, mindenesetre úgy gondolom, hogy ezzel a húzással a vásárlók csak jól járnak. Igaz nem az érzékelők növelésével, inkább a pixelek számának csökkentésével, de talán mégis csak fontos lesz a képminőség (a kategória korlátain belül maradva) a kompakt gépeknél is.

 

Megjelenés: 2011. szeptember 13. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem