Címlap » Blog » Napellenző vadászat: Pentax PH-RBA

Napellenző vadászat: Pentax PH-RBA

Bő két év használat után kikopott a DA18-55-ös kitobihoz való napellenzőm (PH-RBA 52mm) bajonettje, ezért az újabban a legapróbb érintésre is képes leesni az objektívről.

Kissé meglepett a dolog, mert bár az ellenzőt folyamatosan használom, akár süt a nap, akár esik az eső, nem igazán olvastam róla sehol, hogy általános jellegű problémáról lenne szó. Gondoltam ez azért nem olyan nagy dolog, beugrottam az egyik útba eső (egyébként meglehetősen színvonalas) fotós üzletbe venni egy újat. Sajnos nem jött össze, az eladó fickó keresgélt egy kicsit majd tehetetlenül tárta szét a karjait. Volt a DA50-200-ra való PH-RBB 52mm, de ebből az alapzoomra való szirom alakú ellenzőből nem volt egy sem, bár rendelés alatt állt.

Interneten rendelhettem volna ugyan utángyártottat, de én egyenlőre nem nagyon eBay-ezek, a használt felhozatalban pedig nem kínált éppen senki ilyen fajtát, gondoltam egy kis időt még simán kibírok, hátha jön a boltba új, majd később benézek érte, annyira nem volt égető a dolog.

Aztán amikor egy többnapos úton már vagy tizedszer esett le egymás után az obiról a napellenző éktelen csörömpöléssel és már nem csak engem zavart baromira, hanem a környezetemben lévők is kezdtek fanyar megjegyzéseket tenni széthullni készülő felszerelésemre eljött a pillanat, hogy újra nyakamba vegyem a várost. Ismét betértem a fenti üzletbe, az eredmény pontosan ugyanaz volt mint korábban. Pult mögött álló emberünk elég panaszosra vette a figurát, elmondta, hogy hiába rendelnek rendszeresen Pentax cuccokat gyakorlatilag nem kapnak semmit, vagy mint legutóbb, odavágnak egy K-5-öt háromszázezerért, meg három nyakpántot, aztán ezzel le van tudva.

Sajnos a hazai webes megnyilvánulásokból is nagyon látszik, hogy a cég egyáltalán nem foglalkozik az egyébként számára nyilván jelentéktelen méretű magyar piaccal amit a "két nagy konkurens" gondolom majdnem teljesen le is fed. Nincs hazai képviselet, normális szervízháttér, az üzletekben raktáron szinte semmi, csak rendelésre van valami, persze ilyen kis keresletnél ez a boltok részéről érthető is, a baj inkább az, hogy a megrendelésre a cucc vagy megjön, vagy nem... még a pentax.hu-nak is csak eddig sikerült fejlődnie a hosszú évek alatt. (a domain már egy ideje a Pentax azóta hivatalos magyarországi márkaképviseletévé vált Fotoplus oldalára mutat)

Végül egy csomó üzletet végigjárva a város másik felén sikerült vennem egyet. Igaz félre volt rakva valakinek, mondtam is az eladónak, hogy akkor köszönöm nem viszem el, nem akarok kiszúrni egy ismeretlen "márkatárssal", de leintett, hogy már egy hete el van téve, azóta még csak nem is jelentkezett érte senki. Hát remélem most sem hiányzik senkinek.

 

Megjelenés: 2011. december 16. 08:00 | Szerző: GYGabor

Kategória: Fotós kellékek, kiegészítők, Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem