Címlap » Blog » MB 44 AF-1 a választott? - a döntés

MB 44 AF-1 a választott? - a döntés

A cím egy kicsit megtévesztő lehet. Nem valami újabb, „igénytelen” valóság show-ról szeretnék beszámolni nektek, hanem egy számomra nagyon fontos kérdésben hoztam, úgy érzem jól átgondolt döntést. Ez nem másra irányult, mint a felszerelésem bővítésére, illetve a fényképezőgép cseréjére.

METZ MB 44 AF-1Az utóbbi időben fényképezgetés közepette, felmerült az igényem egy nagyobb teljesítményű, külső rendszervakura. A kiszemelt áldozat egy MB 44 AF-1 típusú Metz vaku volt. Ezek a berendezések sajnos nem olcsóak, és épen ezért beszerzése, illetve be nem szerzése előtt, sok mindent át kellet gondolnom, ami a jövőbeni felszerelésemre kihatással lehet. El kellett döntenem, költsek e egy ilyen drága szerkezetre és maradjak meg a jó kis FZ50-em mellet, vagy rakjak félre egy kis pénzt és váltsak tükrös fényképezőre. A döntésre azért kényszerültem, mert a TTL vakuk csak meghatározott típusú keretekhez, fényképezőgépekhez valók. Így hát átgondoltam, mire is használom most a gépet, mennyi időm jut a hobbimra, milyen szinten kívánom tovább folytatni, mi a célom a képekkel, mivel tehetem jobbá a képeimet, és ehhez mire van feltétlen szükségem.

Mivel a döntésem nem akartam elkapkodni, fogtam egy papírt, és arra írtam egy héten keresztül az érveket, ellenérveket a két lehetőség mellet, illetve ellene. Egy hét után már letisztultan láttam magam előtt, amit az első pillanatban is éreztem. Mivel nincsenek profi fotós ambícióim, és a képeimhez nem feltétlen a tükrös gép, mint inkább a komponálás és a fények megfelelő használata adná hozzá a legtöbbet, így a dilemma eldőlt.

A befutó a MB 44 AF-1 lett, ami azt is jelentette egyben, hogy egy jó időre nem válok meg az FZ50-től.

Most azt kérded, hogy az elmélkedést vajon tett is követe? Igen. Nem álltam volna neki itt írogatni, hogy ilyeneken gondolkodom, ha nem mentem volna el megvásárolni a kiszemelt vakut.Nevetés

MB 44 AF-1És akkor álljon itt néhány adat, tapasztalat.

A vakufeje 90 fokban felfelé, és 300 fokban oldalirányban is elfordítható.
Motoros zoommal ellátott reflektora, valamint beépített, kihúzható diffúzora, és beépített derítőlapja is van.
Modellfény kibocsátására is képes, de ezt a fényképezőmmel tesztelni nem tudtam.
Manuális módba kapcsolva, négy kimeneti teljesítmény közül választhatunk.
TTL vakuzáson kívül hátsó redőnyre szinkronizált mód is elérhető rajta, de természetesen a panán (zárszerkezet hiányában Kacsintás) ezt sem tudtam kipróbálni, viszont a fényképezőn beállítható lassú szinkron nagyon jól működik.
A vaku slave módban való használatára sincs lehetőség FZ-50-et használva.
A vaku firmware-e USB-n keresztül frissíthető.
4 db AA elemmel, vagy akkumulátorral használható.

Az elem tartó fedele egy picit nekem nehezen nyílik, de ennek inkább örülök, mert a 36 c-2-vel az volt a baj, hogy a legváratlanabb pillanatokban nyílt ki a fedele, így egy gumival kellett rögzítenem.

A TTL rendszer megbízhatóan teszi a dolgát. Egy hónappal a vásárlást követően, úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam.

Bővebb információ a vakuról: METZ angol nyelvű oldala

 

Megjelenés: 2012. február 09. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Fotós kellékek, kiegészítők

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem