Címlap » Blog » Más szemszögből: The Explorer - Nikon tehetségvadászat 2011.

Más szemszögből: The Explorer - Nikon tehetségvadászat 2011.

A The Explorer magazin és a Nikon által meghirdetett "The Explorer tehetségvadászat" címen a The Explorer Facebook közösségi oldalán zajló fotópályázat idei témaköre a sokszínű kultúra. A pályázatra olyan fotókat várnak, melyek megragadják a klasszikus értékeket őrző, régi hagyományokból építkező kultúrák arcát.

Nekem nincsenek a meghirdetett témakörben készített használható képeim, így nem is töltöttem fel semmit, de gondoltam a szavazást azért nem hagyom ki, egyrészt nagyon érdekeltek a beérkezett képek, másrészt nem bánom, ha esetleg nyerek egy iPad-et. A verseny kiírását és a Facebook oldalt megnézve a díjazással és a pályázat értékelésével kapcsolatban érdekes gondolatok ébredtek bennem.

Nézzük csak:

  • A közönségdíj nyertese: a legtöbb szavazatot kapott kép készítőjének díja 1 db NIKON D90-es típusú fényképezőgép 18-105mm f3,5-5,6 VR objektívvel.
  • A három szakmai díj nyerteseit a szakmai zsűri választja ki, amelynek tagjai neves fotográfusok. A három szakmai zsűritag kiválaszt egy-egy fényképet, és értékeli azt szakmai szempontok alapján. A szakmai díjak nyertesei The Explorer ajándékcsomagot kapnak. A nyertes fényképek publikálásra kerülnek a The Explorer magazinban a szakmai értékeléssel együtt.
  • A szavazók között kisorsolnak egy iPad 2 tablet-et.

Azt meg tudom érteni, hogy egy közösségi oldalon szervezett fotópályázat esetében nagy hangsúlyt kapnak a közönségszavazatok. Még azt sem érzem ördögtől valónak, hogy a pályázat fődíját egyenesen a szavazók ítéljék oda a legjobb képnek, de akkor viszont azt semmiképpen sem ebben a formában egy közösségi oldalon lebonyolítva, ahol a benevezett képek készítőinek ismeretségi köre annyira direkt módon befolyásolhatja a végeredményt, hogy a szervezők még külön gombot is dedikáltak az ismerősök képeinek leválogatására. (Nyilván fődíjnak tekinthető a Nikon D90 + 18-105mm f3,5-5,6 VR objektív szett még ha a pályázat kiírói nem is nevezik annak, hiszen a szakmai zsűri álal odaítélt The Explorer ajándékcsomagoknak hát... minimum nagyon vaskosnak kell lenniük, hogy a közönségdíj anyagi és használati értékével összevethetőek legyenek még úgy is, hogy a képek a szakmai zsűri értékelésével együtt megjelennek a magazinban.) Vajon mit érnek a közönségszavazatok, ha azok nem a jelenleg feltöltött 233 kép végignézése után a legjobbaknak gondolt képekre érkeznek, hanem az ismerősök leválogatott képeire?

Valahogy nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ez az egész közönségszavazás inkább a lájkok gyűjtögetéséről mintsem a feltöltött képek értékeléséről szól és úgy gondolom ebben az értékelési formában azt, hogy melyik fotó lesz a nyertes, nem elsősorban a kép értékei, hanem szinte kizárólag a nyertes képfeltöltőhöz tartozó kapcsolati háló mérete, valamint tagjainak hatékony mozgósítása dönti majd el és ez annyira rossz érzés.

 

Megjelenés: 2011. október 12. 08:00 | Szerző: GYGabor

Kategória: Különvélemény!, Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem