Címlap » Blog » Hold, Vénusz, Jupiter együttállás

Hold, Vénusz, Jupiter együttállás

A napokban látványos színjáték látható esténként a délnyugati égbolton: a Vénusz és a Jupiter együttállása, melyhez hétvégén a növekvő Hold sarlója is csatlakozik.

Szerencsére a tegnapi napon a látnivalóhoz tiszta égbolt is társult, így semmi akadálya sem volt annak, hogy gyönyörködjünk az égitestek keringőjében. Délután ugyan eljátszottam a gondolattal, hogy esetleg érdemes lenne A Hold, a Vénusz és a Jupiter együttállásamegpróbálni néhány fotót lőni az eseményről, de mivel nem számítottam rá, hogy ennyire látványos lesz, no meg mivel a tavalyi csillaghullás fotózási kísérletek kapcsán már tudtam, hogy az én kispályás szintemen az "asztrofotózás" (jujj...) túl sok sikerélménnyel nem kecsegtet sajnos győzött a lustaság: majd kinézek este az erkélyen, szerencsére pont jó a fekvése.

Nos, rá kellett jönnöm, hogy a jelenség nagyon szép, és jóval kevésbé frusztráló élmény megörökíteni, mint mondjuk a meteoresőt, de legalább is sokkal kiszámíthatóbb. Gyorsan össze is dobtam az állványt az erkélyen és lőttem egy képet az égboltról, meg egyet a Holdról a kétszázas obi felső végén ha már kicuccoltam, bár elég béna lett. Az "égi tájfotóba" egy áthúzó repülőgép fényei is belekomponálódtak, de ennél sokkal érdekesebbnek találtam, hogy hiába nyitottam tágra a blendét, a legintenzívebb objektumok fénye így is csillagszerűen megszóródott.

HoldsarlóA képen a bazi nagy golyó - ki gondolná - a Hold (valójában csak sarló, mivel még fiatal és hízásban van, ám itt akkora a fényszennyezés, hogy rövidebb záridővel nem látszanak a csillagok, így viszont a Hold árnyékos része lett túl világos, a sarló meg jól be is égett). Tőle kissé balra a Vénusz, illetve balra fent a harmadik legfényesebb pontként a Jupiter. A jobb alsó sarokban az emeletes házak között, közel a horizonthoz asszem a Merkúrt is láttam, de erre nem vennék mérget, nem vagyok csillagász. A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megnézhetőek, na nem mintha sokkal jobbak lennének úgy.

Végül pedig ha csak ezt a bejegyzést olvasva szereztél tudomást a jelenségről és kedvet kapsz a megörökítéséhez még nem késtél le semmiről (ugye, hogy érdemes feliratkozni az RSS hírfolyamunkra?), vasárnap a Hold a két bolygó között lesz látható és az időjárás is várhatóan kedvező lesz. Három polár, vastag kabát, jégeralsó, szerintem érdemes kimozdulni és az enyémnél sokkal dekoratívabb díszletek között megörökíteni a bolygók táncát.

Frissítés: Ugyan megint lusta voltam normális hátteret keresni, de a vasárnap esti látvány a két bolygó közé bekúszó korán kelő Hold, meg a gyönyörű felhőzet miatt elég hatásosra sikerült, így ismét kicuccoltam az erkélyre az alábbi eredménnyel. Bár így sem nagy durranás, de sokkal szebbek lettek mint tegnap.

 

Megjelenés: 2012. február 26. 08:00 | Szerző: GYGabor

Kategória: Lencsevégre való, Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem