Címlap » Blog » Fotomarathon 2011.

Fotomarathon 2011.

Idén szeptember 17-én került megrendezésre immár negyedszer külhoni (fél)testvéreinek mintájára a budapesti Fotomarathon.

Párom rábeszélt, mi lenne ha kipróbálnánk, úgyis csak punnyadok otthon, nem csinálok semmi értelmeset. Mivel ebben igazat adtam neki és egyébként is kellemes időtöltésnek ígérkezett egy egész napos közös séta a városban nem ellenkeztem. Az online nevezés helyett a kétszer annyiba kerülő normál nevezést választottam, mivel gusztustalanul anyagias énem kíváncsi volt az ahhoz járó, a szervezők által beharangozott "hasznos ajándékcsomag" tartalmára. Arra tippeltem, hogy különféle reklámajándékok lesznek és ez természetesen be is jött, bár az ilyesmit szerintem ingyen szokták osztogatni de ne kicsinyeskedjünk, a kétszeres nevezési díjért cserébe a rajtnál megjelentek az online versenyzőkkel szemben a verseny szempontjából jelentős előnyre tettek szert, de erről majd kicsit később...

Volt a csomagban a szervező Kft. kiadásában megjelenő egyik fotós magazinból egy lapszám, ennek megörültem, mert szeretem ezeket olvasni, de annyira elrugaszkodott már az efféle fotós és számítástechnikai sajtótermékek ára, hogy valahol meg kellett húzni a határt és csak a digitális formában megjelenő és előfizethető magazinokra korlátozom az olvasást. Akadt még a figyelmemet jobban (Nikon D3100 / Vanguard) és kevésbé (Olympus XZ-1) felkeltő prospektus, meg egy Hasselblad katalógus (ennek nem tudom volt-e egyáltalán célközönsége egy alapvetően amatőröknek szánt rendezvényen, de érdekes volt átlapozni). Kaptunk még néhány korlátozott "szavatossági idejű" kedvezmény kupont memóriakártyára, fotókönyvre meg vászonképre, pár szem "Epson ízű" cukorkát, ásványvizet és nyakpántokat, abból mindjárt négy darabot. Persze Pentax az nem volt közöttük, de mire is számíthatnánk ilyen kitűnő hazai márkaképviselet mellett. Hogy milyen kitűnő? Hát ilyen.

Kíváncsian érkeztem a megnyitóra, hiszen a szervező Kft. weboldalán megjelent (és menet közben néhány jelentősebb módosítást is elszenvedett) versenyszabályzat átolvasása, nomeg a pályázat Facebook üzenőfalán megjelent közlemények tartalma alapján néhány fontos dolog nem volt egészen tiszta. Először is teljesen érthetetlen volt számomra, hogy egy évente és idén már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő pályázatnak hogyan lehet ilyen szedett-vedett, pongyola, fontos részletekre ki nem térő és néha önmagával is ellentmondásba keveredő versenyszabályzata. Bár az is igaz, hogy a szabályzat ebben a formájában tökéletes összhangot képez a hasonló kvalitásokkal bíró hivatalos weblappal. Másodsorban meglepett, hogy az összefércelt szabályzat alapján a jelentkezők részéről felmerülő, a Facebookon feltett kérdések tekintetében a szervezők többnyire mennyire nem, vagy ha mégis akkor egyes esetekben mennyire nem megfelelő stílusban válaszoltak. Az volt az érzésem, mintha a szervezők azt gondolnák, hogy önjárónak vélt rendezvényük kapcsán az a probléma amiről nem vesznek tudomást az nincs is. Mintha megpróbáltak volna mindent megtenni azért, hogy ez a kitűnő ötleten alapuló és külföldön már számtalanszor bizonyított esemény itthon minél kevésbé legyen sikeres.

Aztán a megnyitón elhangzottak (érdemes végignézni a videót, kicsit hosszú, de remek szórakozás) nem oldottak meg semmit, csak mégjobban összekuszálták a szálakat. Fő kérdésként természetesen a képek utólagos feldolgozása merült fel (a videón 14:30-tól), melyről a versenyszabályzat egy szót sem említ. A szervezők az erre irányuló kérdésekre korábban a Facebookon is jelezték (de miért nem a versenyszabályzatban?), hogy semmilyen képszerkesztő alkalmazás használata nem megengedett (kivétel fekete-fehér konverzió) és azt az EXIF adatok alapján ellenőrizni is fogják. Teljesen logikusan azonnal felmerült a RAW formátumban fotózók részéről a RAW konverzió kérdése, amire végül kis tanácstalanság (!) után kb. az a válasz érkezett, hogy ja, akkor azt lehet... Mondjuk szerintem az egyszerű RAW-JPEG konverzió során ha normális eredményt akarok kimenetként, elég nehéz megkerülni, hogy legalább a kontraszthoz és a szintekhez ne nyúljon az ember, meg egy kis élesítéshez. Innentől a dolog kezdett elég komolytalanná válni, különösen, hogy a megnyitón az emelvényről köszöntőt mondó rendezők között sem volt teljes egyetértés a kérdésben, ez a linkelt videón is hallható, látható 17:00-tól. Azt meg végképp nem értettem, hogy képszerkesztő alkalmazás használata nélkül hogyan fogok a szabályok szerint leméretezett JPEG fájlokat feltölteni. Itt el is döntöttem, hogy RAW helyett JPEG-ben fogok fotózni és azon túl, hogy kellemesen töltsük el ezt a napot más nem nagyon fog érdekelni.

Ezzel egyidőben újabb bejelentés borzolta a kedélyeket (videón 15:00-tól), amely meglehetősen megosztotta a jelenlévő társaságot és alapjaiban befolyásolta a versenyt. Történt ugyanis, hogy a pályázat talán egyetlen évek óta konstans szabálya ott a megnyitón, gyakorlatilag a rajtot közvetlenül megelőzően szóban módosításra került: a képeknek csak a feltöltési sorrendje kell, hogy megfeleljen a kiíráson megadott témák sorrendjének, a képek elkészítési sorrendje nem szükséges, hogy ezzel megegyezzen, az teljesen szabadon választott. Arról nincs igazán kialakult véleményem, hogy ez most akkor jó vagy rossz, hiszen nincs összehasonlítási alapom, azonban a helyszínen mindkét álláspont jelentős táborral képviseltette magát. A fő problémát mégiscsak az jelentette, hogy ezt az apróságot tudomásom szerint az online versenyzőkkel elfelejtették közölni, ami azért nagyon nem mindegy.

Így indultunk hát neki. Én egész nap eléggé le voltam tompulva, de párom szórta magából az ötleteket, így tulajdonképpen mintegy csapatként funkcionáltunk (szerencsére ennek tiltására nem tér ki az egyébként igen alapos versenyszabályzat :)), rám sokszor csak a kész ötlet technikai kivitelezése azaz az expogomb megnyomása maradt. Ez a bambaságom okán spontán előálló taktika a bejegyzés végén látható sok esetben jól kitalált, de sajnos rendkívül gyengén fotózott, komponálatlan és a legkevésbé sem egységes stílusban megfogalmazott képeket eredményezett, ami tulajdonképpen egyáltalán nem érdekelt, mert kifejezetten jól szórakoztunk és az idő is gyönyörű volt.

Hazaérve összeállítottuk a feltöltendő sorozatot, a megnyitón kértek szerint átneveztem a - szigorúan képszerkesztő program igénybevétele nélkül leméretezett :) - JPEG fájlokat, majd a meghirdetett legkorábbi időpontban 22.00-kor megpróbáltuk feltölteni a megadott szerverre, de ez a feltöltésre dedikált gomb hiányában kissé nehézkesnek, vagy bátran mondhatjuk teljességgel lehetetlennek bizonyult. A későbbiekben magamra maradva ezzel a problémával egészen hajnal háromig nyomtam a refresht, próbálkoztam de sikertelenül. Ám nem csak én. A Facebookon egész csinos kis őrjöngés alakult ki, amire már megszokhattuk, hogy másnap reggelig nemhogy érdemi, de semmilyen válasz nem érkezett. Meglehetősen fáradt voltam, de beállítottam reggel hétre a vekkert, nehogy a valami csoda kapcsán esetleg addigra megjavuló rendszert elözönlő üvöltve képeket feltöltő versenyzők miatt beálló sávszélesség hiányból kifolyólag esetleg lemaradjak a záró 10.00 órás határidőről. Szerencsére ez nem történt meg és a képfeltöltés is megjavult, persze a szervezők az egész ügyet úgy kezelték és kommentálták, minha ez a gikszer meg sem történt volna, vagy legalábbis a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy ilyen előfordul.

Arra meg, hogy egészen az eredményhirdetésig nem került deklarálásra, hogy a felajánlott díjak a helyezettek között hogyan kerülnek szétosztásra, vagy arra, hogy azóta sem került napvilágra azok személye akik részt vettek a zsűrizésben, illetve az, hogy milyen részletes szempontok alapján értékelték a képeket, esetleg az, hogy máig nem derült ki, hogy az egyes sorozatok ezen szupertitkos értékelési szempontok alapján a teljes mezőny tekintetében legalább hozzávetőlegesen hol helyezkednek el, nos erre kár is szót vesztegetni, mert ez egyszerűen csalódás.

Maga az eredményhirdetés sem törte meg az egész esemény lendületes ívét, a végeredményekkel kapcsolatos gondos titkolózás ellenére néhány kivételtől eltekintve szinte csak azok voltak jelen akiket díjaztak. Ez gondolom meglephette a szervezőket, csak nem tudom mire számítottak, hiszen akiktől nem kérték be előzetesen a nagyfelbontású fájlokat azok nagy része az egész verseny alatt tapasztalt, egy reklámmal és sajtókiadványokkal foglalkozó cégtől érthetetlenül dedós szintűnek minősíthető kommunikáció eredményeként már nyilván pont lesz@rták az egészet. Sajnálhatják, mert az esemény házigazdái az utolsó pillanatig mindent elkövettek a szórakoztatásunk érdekében, például elkeverték az egyik díjazott komplett nyereményét. Persze néhány percen belül előkerült, így az eggyel korábbi díjazottnak szóló és enyhe derültséget okozó "Ööö... lehet, hogy rossz csomagot adtunk... ööö... lehet, hogy vissza kéne hozni..." mondat kissé elhamarkodottnak bizonyult.

Azért az látszott, hogy a kicsit félresikerült szervezés valamint a megnyitón/eredményhirdetésen néha-néha balszerencsésen megválasztott mondatok mögött valójában mégis jó szándék rejtőzik és a szervezők is tisztában vannak vele, hogy a rendezvény jelenleg nem azt az utat járja be, melyet talán szánnak neki.

Egy dologban viszont maximálisan egyet kell értsek a szervezőkkel és az ismeretlen zsűritagokkal, ez pedig nem más, mint hogy az én sorozatom nem került az értékeltek közé. Nyugodtan mondhatom, hogy érvényesült a papírforma. Mi kitartunk, komolyan azt kívánom tartsanak ki a szervezők is, és akkor jövőre újra próbálkozunk.

Remélem.

Aki még ezek után mindíg kíváncsi rá mit bénáztam, itt megnézheti a feltöltött sorozatot (aztán csak óvatosan!):

0. A rajtszámom ( és én?!)
1. Allee hopp – jó reggelt 2. Mosoly 3. Mi van a „mély” garázsban?
0. A rajtszámom (és én?!) 1. Allee hopp - jó reggelt 2. Mosoly 3. Mi van a "mély" garázsban?
4. Vicces 5. Terek és lakóik 6. Szemüvegen át... 7. Mozgásban a világ
4. Vicces 5. Terek és lakóik 6. Szemüvegen át... 7. Mozgásban a világ
8. Ez állati 9. Jelbeszéd 10. Történet 1 képben 11. Múlt a jelenben
8. Ez állati 9. Jelbeszéd 10. Történet 1 képben 11. Múlt a jelenben
12. Arc 13. A hídon. 14. Más szemszögből 15. Ahol a pénz az úr
12. Arc 13. A hídon 14. Más szemszögből 15. Ahol a pénz az úr
16. Mi kell a nőnek? 17. Zene nélkül mit érek én... 18. Fénytörés 19. Egy kis romantika
16. Mi kell a nőnek? 17. Zene nélkül mit érek én... 18. Fénytörés 19. Egy kis romantika
20. Ablak a világra 21. Városunk  „máskép” 22. Kell egy kis áramszünet... 23. Ha nincs ló, jó a ..... is.
20. Ablak a világra 21. Városunk "máskép" 22. Kell egy kis áramszünet... 23. Ha nincs ló, jó a ..... is.
24. Már csak ez hiányzott (a végén)      
24. Már csak ez hiányzott (a végén)      
 

Megjelenés: 2011. december 16. 08:00 | Szerző: GYGabor

Kategória: Fotós túrák, kalandok, Képes krónika, Különvélemény!

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem