Címlap » Blog » Fényképezés, képfeldolgozás linuxon

Fényképezés, képfeldolgozás linuxon

Fotó feldolgozáshoz nagyon sok software létezik, és nagyon sok helyen adnak tanácsot, hogy mit érdemes használnumk. Az esetek legnagyobb részében azonban olyan programokról olvashatunk, melyek windowsra íródtak.
Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik valamilyen linuxal telepített gépet vásárolnak, vagy azon gondolkoznak, hogy esetleg áttérnének linux operációs rendszerre?
Szerencsére már sok program létezik linuxra is, mellyekkel a kép előhívásától kezdve, a katalogizálásig minden művelet megvalósítható, és mindez természetesen jogtisztán, anyagi megterhelés nélkül.

A cikkben megemlített programok szubjektíven lettek összeválogatva. Természetesen egyéb megoldások is léteznek az egyes folyamatok, feladatok kezelésére, megoldására. A programok használatára ezen cikkben nem kívánok részletesen kitérni. Jelenleg linux mint-et használok gnome kezelő felülettel, így a következő programokat ehhez válogattam össze.

Képeink feltöltése a számítógépre.

Ha fényképezőgépről közvetlenül szeretnénk áttölteni a képeket, akkor a fényképezőgépnek tudnia kell kezelni a mass-storage szabványt. Ha ez a helyzet akkor, a Linux számára egy pendriveként viselkedik, és egyszerû csatolás (mountolás) után elérhetõ a tartalom. A másik eshetőség, és magam is ezt használom, hogy fényképezőböl kivett memóriakártyát, egy kártyaolvasó segítségével csatolom fel. Én jobban szeretem, ha fényképező semmilyen összeköttetésben nincs más elektromos készülékkel. (Na jó, a vaku kivétel ez alól. Kacsintás) A harmadik lehetõség, amit sok fényképezõgép nyújt, a PTP, vagyis Picture Transfer Protocol. Sajnos a linuxos programok nem biztos, hogy támogatják az adott fényképezõgépet, így ezt én nem szívesen ajánlom.

Képek megtekintése

A feltöltött fotóinkra kattintva egy képnézegető, eye of gnome (olyan mint win kép és fax nézője) azonnal megjelenítí a képet. Ha könyvtárban több kép található akkor a kurzor gombokkal lépkedhetünk. Egy kicsit több funkciója van a gThumb névre hallgató softwarenek, mely azonkívűl, hogy megjeleníti képeinket, alapvető szerkesztési lehetőségeket is tartalmaz. (forgatás, átméretezés, színkorrekciók, vágás, pirosszem eltávolítás, stb.) A képekhez hozzá rendelhetünk cimkéket, igy lehetőséget nyújt képeink katalogizására is. Sajnos a raw képeink megjelenítésére nem képes.

eyeofgnome gthumb
eye of gnome gThumb

 

Raw előhívás

Mint windowson, szerencsére linuxon is van lehetőség raw-ban készített képeink feldolgozására. Természetesen itt is érvényes, hogy nézzük meg, fényképezőgépünk által készített raw formátumot az adot software támogatja e. Én két programot szeretek használni. Az egyik az ufraw, a másik a magyar fejlesztésű Rawtherapy. Mind két programot érdemes megnézni, és ki ki döntse el, hogy melyik áll jobban kézre neki, illetve melyikkel tud könnyebben dolgozni.

rawtherapee ufraw
RawTherapee UFRaw

 

Retusálás, képfeldolgozás

Ezen a téren a Gimp az igazi választás. A layerekkel dolgozó programban számtalan lehetőség van a képek utólagos szerkesztésére, manipulálására. Véleményem szerint hamar megszokható azok számára is, akik eddig photoshopot használtak.

gimp gimp1

 

HDR, Panoráma kép készítése

Szerencsére azért, mert linuxot használunk, nem kell lemondani a HDR képek készítéséről sem. A kicsit kimondhatatlan nevű qtpfsgui tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak. Akik szeretik a panoráma fotókat, nos nekik is van lehetőségük összefűzni képeiket a Hugin nevű program segítségével.

qtpfsgui

hugin
qtpfsgui hugin

 

megjegyzés: Van lehetőség windowsos software-ek futtatására is, de ez nem minden esetben zökkenőmentes, és igyekeztem csak olyan programot ajánlani, amit mindenféle turpiszság nélkül, tárolóból lehet telepíteni.

 

Megjelenés: 2012. január 19. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Pár mondatban

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem