Címlap » Blog » David Präkel, Kompozíció - A fotográfia alapjai

David Präkel, Kompozíció - A fotográfia alapjai

GYGabor barátomnak köszönhetően ismerkedtem, meg közelebbről ezzel a könyvvel. Fórumokon korábban már sok pozitív véleményt olvastam róla, és mikor Gábor barátom említette, hogy azon túl, hogy megvásárolta és kiolvasta, rendelkezésemre is bocsátja, nagyon megörültem. (Gondolom a képeim láttán úgy vélte, hogy van még mit fejlődni. Nevetés) Miután ő is dicsérte a könyvet, alig vártam, hogy végre a kezembe vehessem. Egy kellemes, fotózgatással eltöltött délutánon realizálódott felajánlása, és az élményeken, elkészített képeken túl, eme könyvvel együtt térhettem haza.

Idő hiányában csak két nap elteltével tudtam kézbe venni a könyvet, hogy belevessem magam az abban leírtak olvasásába és értelmezésébe. Az olvasással nem szokott gondom lenni, de némely írás értelmezése már okozott komoly fejtörést. Bevallom, nem nagyon szeretem a „száraz” szakmai könyveket, melyek olvasásához értelmező szótár vagy függvénygyűjtemény szükséges. A szakmát magasabb szinten űzőknek ez persze nem szokott nagy problémát jelenteni, de én jobban szeretem, ha nem kell kizökkenem egy-egy rész olvasása közben. Szóval nagy érdeklődéssel láttam neki.

Már az elején feltűnt a könyv tagolása.

A tartalomjegyzéket követően egy rövid, képekkel illusztrált leírást kapunk arról, hogyan is használjuk a könyvet. Ebből számomra úgy tűnt, hogy az egyes fejezetek jól elkülönülnek egymáshoz, és minden témához találhatunk benne fotókat, részletes leírással, hogy az adott témakör mondanivalóját vizuálisan is értelmezni lehessen. Az első fejezet elkezdésekor bebizonyosodott, hogy jól feltételeztem a könyv szerkezeti felépítését. Valamint, hogy a struktúrája úgy van kialakítva, hogy később könnyen vissza lehessen keresni benne információkat. A szerkezeti felépítése a könyvnek szerintem nagyon hatékony, leginkább egy jól megszerkesztett, képekkel illusztrált jegyzethez tudnám hasonlítani.

És, hogy mi is a témája?

"A kötet hat fejezete sorra veszi mindazokat a témákat, amelyeket egy fotósnak ismernie kell kompozíciós érzékének továbbfejlesztéséhez: a kompozíció alapvető kérdéseit, a formai elemeket, a térbeliség és az idő érzékeltetését, a gyakorlatban alkalmazható „szabályokat”. Emellett kitér arra is, hogy a könyvben bemutatott ötletek hogyan segíthetnek eredeti és figyelemfelkeltő képek készítésében. A kötetet természetesen számos kép illusztrálja, amelyek nemcsak bemutatják a szóban forgó témákat, hanem inspirációt is meríthet belőlük az olvasó."

A könyvben szereplő témák

"A kompozíció alapszabályai, beleértve a nézőpont, a perspektíva és a méretarány kérdését; a formai elemek (pontok, vonalak, alakzatok, formák, textúrák, mintázatok, tónusok és színek); a tér érzékeltetése a kompozíció kerete, az egyensúly és a térbeliség segítségével; az idő múlásának érzékeltetése, ritka pillanatok elkapása, a „döntő” pillanat és a képsorozatok; a kompozíció alkalmazása tájképeken, csendéleteken, portrékon, dokumentarista fotóknál, alakok fényképezésekor, sport-, művész- és reklámfotókon; s végül a saját stílus keresése, valamint a digitális fényképezéssel kapcsolatos speciális tudnivalók."

 

Megjelenés: 2011. július 25. 08:00 | Szerző: Csoki

Kategória: Könyvespolc

« vissza

Hozzászólások
Az oldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadod ezt. Részletek Értem